top of page

"ערבה" איננו ספר בישול כשם שאיננו ספר גיאוגרפיה. מלאכת יצירתו של הספר הזה הייתה עבור הדיי עפאים ניסיון לבשל את ארוחותיו כשהן עשויות מן הנוף הרוחני והגשמי, הטבעי והאנושי של חבל הערבה, המהלך עליו קסם כל חייו. ארוחותיו אינן מתחילות במטבח ואינן מסתיימות בצלחות, אלא אוספות את מה שרשמו עיניו ורשם לבו ומניחות את מאכליהן על השולחן כתקרובת מעט לאוהבי המדבר הזה וצידה למשוררים לו במחרשותיהם. את הספר רקח הדיי עפאים יחד עם הצלם אלכס ליבק, חתן פרס ישראל, שלבו יצא לערבה עד שהעתיק את חייו אליה, ובעיניו ובמצלמתו הצליח לתאר את שלעולם לא ייכתב בעט או יבושל בסיר, ועם הצלם דן פרץ והסטייליסטית נורית קריב, שהגיעו לפנות בוקר אחד לערבה, על חצובותיו וקערותיה, וארוחה אחר ארוחה הם ציירו באור ובחומר ארוחות ערוכות, עד שהייתה היצירה לשלמה.

צילום: אלכס ליבק ודן פרץ

ערבה / הדיי עפאים

עריכה: עופר ורדי, צילום ערבה: אלכס ליבק, צילום מנות: דן פרץ, סגנון: נורית קריב, עיצוב: סטודיו ערבה, עריכה עיצובית: סטודיו קרן וגולן  עריכה לשונית: בשמת בר עקיבא, הגהה: גלית חלילי, מהדורה ראשונה: פברואר 2017

טעימות מהספר

היוצרים

אלכס ליבק זוכה פרס ישראל לצילום לשנת 2005 ובעל מדור קבוע בעיתון "הארץ". צילומיו מתאפיינים בהעדר בימוי ובתפיסת סיטואציות וייצוג מציאות המשלבת הומור, אמפטיה ומבט מפוכח. צילומיו היו חלק מפרויקטים רבים, ספרים ותערוכות וצילומי עיתונות. מעביר קורסים בצילום רחוב וצילום תיעודי.

לפני שנתיים העתיק את מרכז חייו לערבה ומימש חלום ישן. את התשוקה לפיענוח וייצוג של חיים ותרבות ודינמיקות אנושיות הוא ממשיך לקיים כחלק בלתי נפרד מחייו בערבה. המפגש של אלכס עם הקהילה בערבה מתקיים גם בקורסים לצילום שהוא מעביר למבוגרים ולילדים.

alex levac

הדיי עפאים חקלאי, איש אוכל ומחבר ספרי בישול, מייסדו של משק עפאים לחקלאות בת-קיימא בערבה. בשנים האחרונות כתב את מדור האוכל במוסף "הארץ" והיום הוא כותב את מדורו בעיתון "כלכליסט". ספרו הראשון עסק במפגש עם המדבר וראה אור לפני קרוב לעשרים שנה, מעט אחרי שהגיע אל הערבה לראשונה ולבו נקשר לעד בעפרה המלוח.

הדיי מרבה לעסוק בספריו בקשר שבין האדם לנוף מולדתו, הרוחני והגשמי, ולביטוי שאלה מוצאים במטבחו ובארוחותיו. ספרו הקודם, "ספר על אוכל" (הוצאת לאנצ'בוקס, התשע"ה), היה לרב מכר.

hedai ofaim

לאנצ'בוקס בית הוצאה לאור שמתמחה ביצירת ספרי בישול ותוכן קולינרי, שהוקם על ידי העיתונאי עופר ורדי בשנת 2009.  בצוות ההוצאה אנשי מקצוע מן השורה הראשונה בתחומם - כותבים, עורכים, צלמים ומעצבים - שחברו כדי לבשל את מה שהם הכי אוהבים: ספרים. במאי האחרון זכו ארבעה ספרים שיצאו בהוצאת לאנצ'בוקס בפרסים ראשונים בתחרות בינלאומית, "האוסקר של ספרי הבישול", שנערכה בסין.
www.lunch-box.co.il

דן פרץ צלם ומתעד תרבות -אוכל מוביל הפועל בארץ ובעולם. בין עבודותיו הבולטות: צילום מדורי האוכל במוסף "הארץ", צילום ספרי אוכל רבים ותיעוד עבור מגזיני התרבות והאוכל המובילים בעולם. דן מוכר בזכות שפתו הצילומית הייחודית שפיתח עם השנים בעבודתו בתחום התוכן ובתחום המסחרי כאחד.

dan perez
bottom of page